Assos’un da doğal güzelliği tehdit altında: Çevreciler, taş ocağı projesine karşı ayakta!
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği üyeleri, Çakakkale Assos yakınlarına yapılması planlanan taş ocağı projesine karşı hem dernek olarak hem bireysel itiraz dilekçesi verdi.
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Assos bölgesinde planlanan taş ocağı projesine yöre halkının ve çevrecilerin tepkisi devam ediyor. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, proje için başlatılan çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) sürecine ilişkin endişelerini dile getirerek, taş ocağına karşı topladıkları imzaları dün Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne sundu. Bölgede yapılması planlanan taş ocağının, hem doğal güzellikleri hem de bölgenin ekolojik dengesi üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı söylendi.
Deprem bölgesi
Dernek üyeleri, il kültür ve turizm müdürlüğüne, DSİ 25. Bölge 252. Şube Müdürlüğü’ne, il tarım ve orman müdürlüğüne, kültür varlıklarını koruma bölge kurulu müdürlüğüne de hem dernek hem bireysel olarak itiraz dilekçelerini verdi.
Ardından çevre şehircilik ve iklim değişikliği İl müdürlüğü önünde “Assos’ta taş ocağı istemiyoruz. Tarım ve turizm bize yeter!” başlıklı basın açıklaması okundu. Cumhuriyet’ten Cemil Ciğerim‘in haberine göre, açıklamada, “Proje alanında köylülere ait tarım alanları bulunmaktadır. Hayvancılık ve arıcılık yapılmaktadır. Yine projenin çok yakınında zeytinyağı fabrikası ve şarap fabrikası gibi tesisler yer almaktadır. Proje alanı bölge için çok önemli olan Tuzla Çayı’nın hemen bitişiğindedir. Proje alanıyla üç kilometre mesafe içinde zeytinlik alanlar bulunmaktadır. Ayrıca bölge deprem bölgesidir” dendi.
“Sağlık sorunu uyarısı”
Ayvacık’ta planlanan taş ocağı projesinin yöre halkının sağlığını tehdit edeceği konusunda ciddi endişeler bulunuyor. Yapılan açıklamada, taş ocağı faaliyetleri sonucu ortaya çıkacak olan toz, toprak, ağır metal ve radyasyon yüklü partiküllerin havada asılı kalacağı ve bölgede hakim olan rüzgarlar nedeniyle çok geniş bir alana yayılarak köyleri, turistik alanları ve tarım arazilerini olumsuz etkileyeceği vurgulandı.
Bu durumun insan sağlığı üzerinde olası zararlarına dikkat çekilirken, projeye ilişkin değerlendirme yapacak olan il tarım ve orman müdürlüğü, il kültür müdürlüğü, Devlet Su İşleri (DSİ) 25. Bölge Müdürlüğü, Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, il sağlık müdürlüğü ve diğer ilgili kurumların projeye olumsuz görüş bildirmesi için çağrı yapıldı.
“ÇED süreci bir an evvel sonlansın”
Açıklamada, “ÇED süreciyle ilgili kararı verecek olan il çevre şehircilik ve iklim değişikliği müdürlüğünü “ÇED gerekli değildir” kararı vermemeye ve projenin gerçekleşmesinin mümkün olmaması nedeniyle süreci sonlandırmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.